Düşüncə Jurnalı

header photo

KULİNARİYA

Şirin kolbasa

03-11-2016

Çay süfrəsi üçün asan peçenyenin hazırlanması

Tərkibi: 

500 q şirin çöp 
100 q kərə yağı
500 q "Korovka" konfeti 
Şirin çöpləri perqamentin üzərinə yanaşı düzün. 
Su hamamında kərə yağını və "Korovka" konfetlərini əridin (asan olsun deyə konfetləri iki bölün). Qarışdırın, eynicinsli kütlə alınmalıdır. 
Çöplərin üzərinə tökün. 
Qaşıqla kənarlarınadək yayın. 
Ka…

Ətraflı

Royal salatı

19-10-2016

Ərzaqlar..

200 qr - toyuq filesi

2 turşu  - soğan

4 -  yumurta

100 qr   -qoz

2  - alma

Mayonez ( istənilən ) 

Duz, istiot .

Hazırlanma qaydası...

 

Toyuq ətini kubik-kubik   formasında kəsirik.
Salatı lay-lay dayaz qaba əlavə edirik... Çalışmalıyıq ki, salat dördbucaqlı forması alsın:
 
Yumurtanın ağı -  ( süzgəcdən keçirilmiş vəziyyətdə ) 
Toyuq - ( kubik …

Ətraflı

Minsk salatı

24-04-2015

Tərkibi: 

2 orta boy kartof
250 q şampinyon 
200 q duzlu kələm
1 soğan 
bitki yağı (qovurmaq üçün)
ağ istiot 
duz

Qazana təmiz su töküb ocağa qoyun. Su qaynayanadək kartofu tərtəmiz yuyun. 

 
Qabıqlı kartofun hər birinin ortasından bıçaqla dairəvi çərtin (sanki Yer kürəsini ekvatorla yarıya bölürsünüz). Qaynayan suya qoyun, ocağı orta itilikdə edin, 10 dəqiqə bişirin. Duz vurun, daha 15-20 dəqiqə bişi…

Ətraflı

Ballı badamlı keks

19-03-2015

Tərkibindəkilər:

3 ədəd yumurta

1 stəkan şəkər tozu

1 paket krem

2 stəkan un

1 paket qabartma tozu

1 çay qaşığı darçın

 

Üzəri üçün:

2 stəkan badam

100 qram kərə yağı

3 xörək qaşığı süd

3 xörək qaşığı bal

Yarım stəkan şəkər tozu

 

Hazırlanma qaydası:

Bir qaba yumurtaları və şəkər tozunu töküb köpənə qədər qarışdırın. Üzərinə kremi əlavə edib çalın…

Ətraflı

"Zəncirotu" peçenyesi

14-02-2015

"Zəncirotu" peçenyesinin hazırlanma qaydasını təqdim edirik:

Tərkibi (20 ədəd): 

3 bişmiş yumurta sarısı
125 q yumşaldılmış kərə yağı
0,5 paket qabartma tozu
3 x.q. xama
150 q un 
qarğıdalı çöpləri 
kokos yonqarı 

qlazur: 

0,5 st. şəkər tozu
3 x.q. 10%-li qaymaq (süd də olar)
30 q kərə yağı

Yağı bişmiş yumurta sarıları və xama ilə çalın. Un, qabartma tozu əlavə edib yumşaq x…

Ətraflı

"Şahmat" peçenyesi

27-01-2015

 Naxışı şahmat taxtasını xatırladan peçenyelərin hazırlanma qaydasını təqdim edirik.

Tərkibi: 

3 yumurta
220 q kərə yağı
4 x.q. qəhvəyi şəkər tozu
1 çimdik vanil
1/3 ç.q. duz
1 x.q. kakao tozu
270 q un (ağ xəmirə 140, tünd xəmirə 130 q)

Yumurtaları suda bişirin. Təmizləyin, ağını sarısından ayırın (bu reseptdə yumurtanın ancaq sarısından istifadə olunur, yəni yumurta ağlarını başqa resept üçün istifadə edə bilərsiniz).…

Ətraflı

“Bombom” şirniyyatı

10-01-2015

Çox sevəcəyiniz ləzzətli “Bombom” şirniyyatının hazırlanma qaydasını təqdim edirik.

Tərkibindəkilər:

1 paket sadə biskivit

1 stəkan süd

2 yemək qaşığı şəkər pudrası

2 yemək qaşığı kakao

1 paket vanil

1 yemək qaşığı kərə yağı

1 stəkan fındıq

 

Bəzəmək üçün:

1 stəkan rəngli şəkər

1 stəkan hindistan qozu ( kakos )

 

Hazırlanması:

Biskiviti un halına gələnə kimi blendrdə…

Ətraflı

"Qoyun" salatı

03-01-2015

Tərkibi:

300 q-mal əti

2 ədəd yumurta

500 q-gül kələm

3 x/q-konservləşdirilmiş qarğıdalı

200 q-konserviləşdirilmiş qara zeytun

Mayonez

Duz, istiot

1 dəst-cəfəri

1 ədəd qırmızı bibər (bəzək üçün)

1 ədəd duzlu xiyar (zövqə görə)

Hazırlanması:

Əvvəlcə gül kələmini, yumurtaları və əti qaynamağa qoyuruq.

Qaynadılmış əti, yumurtaları və zeytunları dörd künc dorayırıb, qarğıdalını əlavə edir…

Ətraflı

"Qar təpələri" salatı

22-12-2014

Tərkibi: 

8 yumurta
1 yerkökü
400 q bişmiş süd kolbasası 
1 baş soğan 
2 kartof
200 q bərk pendir 
200 q mayonez 
1 x.q. kərə yağı (qovurmaq üçün)
ədviyyat, sarımsaq - zövqə görə 

Soğanı təmizləyib kubik doğrayın. 

Yerkökünü təmizləyib sürtgəcin orta gözündən keçirin. 

Soğan və yerkökünü kərə yağı ilə qızılı rəng alanadək qovurun. 

Kartofu qabıqlı bişirin, təmizləyin. 

Kartofu və südlü kol…

Ətraflı

"Qar qız" salatı

12-12-2014

Tərkibi (4 pay): 

150 q hisə verilmiş pendir
100 q çedder pendiri
2 kartof 
1 soğan 
mayonez 
1 siyənək balığı* (hisə verilmiş)
1 iri yaşıl alma 
3 yumurta

bəzək üçün: 
tomat pastası

qırmızı kələm
qara dənəvər istiot 
suluquni

Kartofu, yumurtanı suda bişirin, təmizləyin, sürtgəcdən keçirin (yumurtanın ağını sarısından ayırın). 

Salatı qoyacağınız uzunsov, hamar qabın üzərinə mayonezlə Qar qızın konturunu çə…

Ətraflı

Xatirə tortu

04-12-2014

Tərkibi:

Xəmir üçün:

Xama – 2 st.
Şəkər – 1,5 st.
Yumurta – 2 əd.
Nişasta – 3 x.q.
Araq – 3 ç.q.
Soda – 1,5 ç.q.
Un – lazım olduğu qədər (təxminən 2 st.)

Krem üçün:

Un – 2 x.q.
Süd – 0,5 st.
Yağ – 100 – 150 q.
Konyak – 1 x.q.

Hazırlanması:

Bütün xammalları qarışdırıb, axırda nişasta və un tökün, qatı xamaya oxşar xəmir hazırlayın. Xəmiri iki hissəyə bölün, bir hissəyə iki çay qaşığı kakao tozu əlavə e…

Ətraflı

Şamı (Lənkəran)

25-11-2014

Ərzaqlar:

500 q qoyun ya da mal əti

1 ədəd baş soğan

1 ç.q un

1 ədəd yumurta

1 ç.q sumaq

2 x.q əridilmiş kərə yağı(ya da duru yağ götürə bilərsiniz)

Duz

Istiot

Hazırlanması:
Doğranmış mal ya da qoyub ətini yuyub üstünə su töküb bişməyə qoyuruq. Ətin suyuna az duz əlavə edirik.
 Suyu qaynayanda kəfini yığıb sonra normal odda yarıbişmiş vəziyyətə qədər bişiririk. Ət soyuduqda soğanla bir ət maşınından keçiririk. Ətin …

Ətraflı

Şokoladlı dondurma

21-11-2014

Ərzaqlar:

1 banka qatılaşdırılmış süd

2 st süd

1 x q qarğıdalı nişastası

3 x.q tünd kakao

Hazırlanması:

Kakao ilə qarğıdalı nişastasını yaxşı qarışdırırıq.

Qarışığın üstünə südü əlavə edib odun üzərində qarışdırırıq.

Kakao tamam həll olduqdan sonra qatılaşdırılmış südü əlavə edirik.

Qarışığı qatılaşana qədər qarışdıra-qarışdıra qaynadırıq.

Damcı ağırlaşan kimi odun ü…

Ətraflı

Piti

14-11-2014

Bizim ailələrdə və yeməkxanalarda çox iştahla yeyilən əziz xörəkdir. Mümkün qədər qoyunun çox yağlı döş-maçasından, peysər, sərdəs ətindən bişirilir. Pitiyə ətlə bərabər quyruq da salınsa daha ləzzətli olar. Piti sümüklü ətdən də bişirilir. Saxsı külpələrdə bişirilən piti xüsusilə ləzzətli olur.

Hazırlanma qaydası: 
qabaqcadan isladılmış noxud küpədəki suyun içinə tökülərək bişirilir. …

Ətraflı

Külçə

11-11-2014

Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.

(Bir ədəd üçün)

Ərzaqlar:

1 st ilıq süd
1/3 st şəkər tozu
100 q kərə yağı
1 ədəd yumurta
1/2 ç.q maya
Aparanadək un
Bir çimdik duz
1/3 ç.q sarıkök
1/4 ç.q (küşniş toxumu, zəncəfil, hil, və s) zövqə görə
1 ç.q xaş-xaş və çörək otu
Zövqə görə istəsəniz kişmiş də əlavə edə bilərsiniz.


Hazırlanması:

Yağı əridirik. Südü ilıq istidirik. Mayanı ilıq suda…

Ətraflı

Düyü salatı - Mütləq dadın

03-11-2014

Ərzaqlar:

Üzüm sirkəsi – 2 x.q.

Yumurta – 1 əd.

Düyü – 300 q.

Pomidor – 750 q.

Göbələk – 250 q.

Limon – ½ əd.

Cəfəri – 2 x.q.

Zeytun yağı – 6 x.q.

Duz – zövqə görə

 Hazırlanması: (30 dəq)

Düyünü 10-15 dəq suda qaynadın. Sonra aşsüzəndə soyuq su ilə yuyun və soyudun. Pomidoru duzlayıb, süzgəcə qoyun ki, artıq suyu çıxsın. Göbələyi kasada limon suyu ilə qarışdırın. Düyünü böyük salat kasasında …

Ətraflı

Lahmacun hazırlamağın ən asan yolu!

06-10-2014

 

Havaların soyuması həm də xəmir yeməkləri “mövsümünün” başlaması deməkdir. Bilirik ki, bu dəfə sizinlə reseptini paylaşmaq istədiyimiz yemək də çoxlarınızın sevimli qidalarındandır. İndi isə reseptə diqqət yetirək, ev şəraitində lahmacunun hazırlanması qaydası ilə tanış olaq.

 6-7 nəfərlik lahmacun hazırlamaq üçün bizə lazımdır.

Xəmiri Üçün:

1 xörək qaşığı maya

1 çay qaşığ…

Ətraflı

Fındıqlı Keks

30-09-2014

 Çayla qonaqlarınıza təqdim edə biləcəyiniz, ağızda əriyən fındıqlı keks reseptini təqdim edir.

 Tərkibindəkilər:

 125 qr kərə yağı

 180 qr qara şokolad

 1 stəkan şəkər tozu

 4 ədəd yumurta

 ½ st qatıq

 50 qram fındıq

 120 qr (1 st. un )

 Hazırlanması:

 Kərə yağı və şokoladı əridin. İçinə 1 stəkan şəkər tozunu əlavə edib mikserlə qarışdırın. Sonra yumurtaları əlavə edib qarışdırmağa davam…

Ətraflı

Meyvələri Necə Dondurmaq Lazımdır?!

25-08-2014

 

Meyvənin dondurulması heç də onun vitaminlərinin ölməsi demək deyil. Yalnız C vitamini cüzi miqdarda azalır. Əgər meyvələri doğru mövsümdə dondursanız, qışda supermarketlərdən dərmanlı meyvənləri almalı olmayacaqsınız.

Dondurulmuş meyvələrlə siz qışda yaranan avitaminozun qarşısını ala bilərsiniz. Demək olar ki, bütün giləmeyvələri dondura bilərsiniz. Ərik, alça, üzüm, albalı, mərsin, gilas və digər ürəyiniz …

Ətraflı

Noxud Kotleti

21-08-2014
Vəsaitlər:
1 kasa noxud 
1 yumurta 
1 soğan 
2 diş sarımsaq 
yarım paket qabartma tozu 
duzqara bibər  
cəfəri

 Keyfiyyətini təyin etmək üçün
un

Batırmaq üçün:

1 yumurta 
     Çörək qırıntıları 

Hazırlanması:

 Qaynadılmış nohutları qaba əlavedin. Üzərinə soğansarımsaqları əlavə edərək, püre edin. Bu qarışığın üzərinə yumurtanı qırın.  Cəfərini doğray…

Ətraflı

Fındıqlı Ev Dondurması

19-08-2014
Ərzaqlar (4-6 nəfərlik) :
0,5 stəkan (75gr) fındıq
6 yemək qaşığı (75gr) toz şəkər
2 stəkan süd
1 çay qaşığı vanil
4 yumurta sarısı
 
Hazırlanması:
1. Fındıqları sobada qovurun.
2. Sonra sobadan çıxardıb soyumağa buraxın.
3. Təmiz bir mətbəx dəsmalının arasına qoyub, dəsmalı sürtərək fındıqların qabıqlarını çıxardın.
4. 2 yemək qaşığı şəkərlə birlikdə çox incə olaraq ət maşını…

Ətraflı

Limonlu Cheesecake

17-08-2014

Ərzaqlar

  •  1,25 kq yağsız kəsmik
  •  200 q suxarı
  •  400 q şəkər tozu
  •  100 ml qaymaq
  •  150 q kərə yağı
  •  6 yumurta + 2 yumurtanın sarısı
  •  40 q nişasta
  •  1 limonun sedrası (qabığı)
  •  0,5 ç.q. duz
  •  giləmeyvə (bəzək üçün)

Hazırlanması

  1. Suxarını mətbəx kombaynında xırdalayıb 150 q şəkər tozu və su hamamında əridilmiş kərə yağı ilə qarışdırın. Perqament döşənmiş siniyə töküb bərabər qaydada yayın.…

Ətraflı

Limonlu Cheesecake

17-08-2014

Əsası üçün 
2 paket istənilən peçenyə
80 qram kərə yağı
Kremi üçün;  
1 paket labne pendiri 
1 su stəkanı qatıq 
2 ədəd yumurta  
2 yemək qaşığı un  
1 su stəkanı şəkər tozu
  1 paket vanil  
1 limon qabığı rəndəsi
Limon sousu üçün
40 qram kərə yağı
  1 yumurta  
1 çay stəkanı toz şəkər
  1/4 çay stəkanı limon suyu
  bir az limon qabığı rəndəsi

peçenyəni hər hansı bir üsulla əzib yumşaq h…

Ətraflı

Ev Şəraitində Hazırlanan Pizza

12-08-2014

 

Tərkibi:

Çörək
Toyuq döş əti
Soğan
Sarımsaq
Mayonez
Ketçap
Sarı pendir
Duru yağ

Hazırlanma qaydası:

Toyuğun döş ətini kvadrat şəkilli doğrayın. Yağda dağ olunmuş soğanla qarışdırın. Üzərinə ketçap, sarımsaq vurun. Ocağın üstündən götürdükdən sonra 1 qaşıq mayonez əlavə edin. Çörəyi yastı halda iki yerə bölün. Ketçap, duru yağ və mayonezdən souz hazırlayın. İkiyə bölünmüş çörəyin alt hissəsinin içinə çəkin. Toyuq döşündən hazırladığı…

Ətraflı

Tiramisu

25-04-2014

Tiramisu 

ƏRZAQLAR
1 qutu “kedi dili” biskviti
1 stəkan şəkər tozu
2 stəkan kofe
2 ədəd yumurta
200 qram “labne” pendiri
300 qram krem şanti
Bir qədər kakao

HAZIRLANMASI
1. Yumurta və şəkəri mikserlə qarışdırın. Sonra üzərinə “labne” pendirini də əlavə edib yaxşıca
qarışdırın. Bir az çaldıqdan sonra “Krem Şanti”ni də oraya əlavə edib, 10-15 dəqiqə də qarışdırın.
Sonra həmin qarışığı soyuducu…

Ətraflı

Pomidorlu düyü şorbası

18-11-2013

Duru yeməklərə üstünlük verənlər üçün əla resept. Qida rasionunuza yenilik əlavə edin.

Tərkibi:
8 stəkan ətin suyu
200 qram tomat pastası
1 ədəd pomidor
Yarım qaşıq duz
100 qram düyü
Yarım dəstə göyərti

Hazırlanma qaydası;
Tomat pastası, ətin suyu, duz, düyü və qabıqları soyulmuş, doğranmış pomidor bir qazana əlavə olunur. Qazanın qapağı örtülərək yarım saata qədər qaynadılır. Düyünün yumşalması ilə bərabər göyərtilər…

Ətraflı

Yoqurtlu Tort

18-11-2013

YOQURTLU TORT

Lazım olan ərzaqlar:
200 qram peçenye
50 qram kərə yağı
20 qram jelatin
1000 mlq. şirin, 2,5%-li yoqurt
3 paçka müxtəlif rəngli jele

Hazırlanması;
Tortun əsası üçün peçenyeləri xırdalayın, yumşaldılmış kərə yağı ilə eynicinsli kütlə alınanadək qarışdırın, kərə yağı çəkilmiş kənarları açılan formanın (28 sm diametrli) içinə qoyub hamarlayın. Bunu bir neçə dəqiqə dondurucuda saxlayın. Üç müxtəlif jeleni qablaşdırmasının üs…

Ətraflı

Lavaş Salatı

18-11-2013

LAVAŞ SALATI
Lavaş salatı asan və tez hazırlanan salat hesab olunur. Bu salatı qısa müddət ərzində hazırlamaqla özünüzü, sevgilinizi, yaxınlarınızı sevindirə bilərsiniz.

Ərzaqlar:
2 ədəd iri ölçülü lavaş
2 ədəd yerkökü
2 ədəd kartof
200 qram holland pendiri
200 qram toyuğun döş əti
2 diş sarımsaq
2 ədəd xiyar turşusu
zövqə görə mayonez, duz və istiot

Hazırlanması:
1.Lavaşı düz yerə sərib üstünə mayon…

Ətraflı